Image
Працюємо!
Старовинне кухонне дерев’яне начиння

Старовинне кухонне дерев’яне начиння

Старовинне кухонне дерев’яне начиння*  -ці дерев’яні предмети – класика, що збереглася аж до нашого часу.
Кухонне начиння* — ручні, як правило, невеликі інструменти і посуд, який використовується на кухні для різних операцій, пов’язаних з приготуванням їжі.
Дерев’яна ступка-чаша.
Дерев’яна ложка черпак-ківш.
Ложка-Копистка. Однією з ключових особливостей такої ложки є вигнута ручка. Відповідно народним традиціям вона згинається методом занурення дерев’яної заготовки в киплячу воду з подальшим пригинання вироби до потрібної форми.

Здавна дерев’яні кухонні предмети нічим не покривали. Вони мали натуральну поверхню. Лише з часом придумали прикрашати – розфарбовувати їх.

Робили кухонне начіння з різних порід дерев. При цьому іноді перші етапи – розколювання опецька на байдики (чурки), тесанням байдики начорно – довіряли дітям, а заключні – скріблення готової продукції ножем, ошкурювання і полірування – жінкам. Звідси, до речі, пішов вислів «бити байдики», яке спочатку означало: робити дуже нескладні справи, а пізніше набуло іншого змісту – байдикувати, бездіяльно проводити час.

При виготовленні дерев’яного посуду різьбяр використовував особливий ложкарний топірець, рашпілі, різці, тесло і ніж. І наприклад, у досвідченого майстра процес виробництва дерев’яної ложки, починаючи з найпростішої сокирної заготовки – «байдики», займав 20 хвилин.